Havtorn

Vad är havtorn?

Havtorn, med det latinska namnet crataegus, som ibland också kallas för havstörne eller finnbär, är ett orangefärgat bär som växer på buskar som trivs nära havet och i torra områden. Bären har blivit kända för att de är mycket rika på c-vitamin och antioxidanter. Oljan som utvinns ur bären är mycket bra för huden och används ofta i ansiktsoljor.

Bären är små, orangea, mjuka och saftiga. Förutom sin höga halt av c-vitamin innehåller de också vitamin A, E och omegafetter.

Under perioder av våra liv är vi i stort behov av extra näring och ett tillskott av vitaminer. Årstidsväxlingarna och det mörka vinterhalvåret här i Sverige, gör att vi lätt dräneras på våra energidepåer och har glädje av ett effektivt tillskott. 

Numera finns det en mängd praktiska havtornstillskott, som gör att du inte behöver tvinga i dig det mycket sura bäret, om du inte vill. Det finns gott om svenska företag som tillverkar rena havtornspulver, men också kosttillskott av olika slag. Dessutom ingår i havtorn ofta i hudvård, inte minst eftersom bäret innehåller så rikligt med c-vitamin.  

Växten havtorn

Havtornsbusken är låg och växer i täta bestånd över större ytor. Har den goda förutsättningar kan en buske också bli ett träd. Havtorn behöver mycket ljus och klarar inte av någon skugga alls, för att kunna frodas och producera bär. 


Havtornsbuskens grenar är extremt hårda och har små, vassa taggar. Bladen är silvergröna och ca 3-8 cm långa. Havtorn blommar tidigt, runt slutet av april, med mycket små, anspråkslösa blommor.  

Barken på unga buskar är rödbrun och blir med tiden grå. Rotsystemet ligger ungefär en meter ner i marken, men det finns också buskar med väldigt långa, ytliga rötter, som växer strax under markytan. Ur rötterna kommer skott, som växer ut till nya buskar. 

Havtornsbusken är speciell, eftersom den klarar sig under mycket karga omständigheter. I Västeuropa växer den vanligen vid kusterna, där andra växter inte klarar sig lika bra och busken kan frodas utan konkurrens. I Centralasien växer den i halvöknar, där andra växter har svårt att klara vattenbristen. Havtorn förekommer också ovanför trädgränsen Centraleuropa och Asien.

Hos oss i Sverige växer havtorn först och främst längs östersjökusten i Uppland. Den förekommer också på enstaka platser i Skåne, Öland och i Bohuslän.

Havtorn odlas numer kommersiellt, både hos oss i Sverige och i andra länder i Europa såsom Finland, Frankrike och Tyskland. Även i Indien odlas havtorn.

Trots det är det ett ganska okänt bär för många och det beror sannolikt i första hand på att det är ett väldigt surt bär, som därför är mindre intressant som hushållsbär. Den används alltså i första hand för sitt exceptionella näringsinnehåll. Men faktum är att det är ett utmärkt bär att göra sylt och marmelader på.

Numera finns det förädlade havtornssorter som bland annat Lantbruksuniversitetet tagit fram. Dessa är mindre taggiga och därmed mer lättskördade. Eftersom de är mycket tåliga och klarar torka bra, är det en tacksam buske att plantera där det är svårt att få annat att växa. 

Busken ska stå på en varm och solig plats. De silvriga bladen påminner om olivträdets blad och det är en mycket dekorativ buske att ha i trädgården. 

Näringsprofil

Havtorn brukar kallas för Nordens eget superbär. Det här är ett bär som innehåller mycket stora mängder c-vitamin, närmare tre gånger så mycket som apelsiner, per 100 gram. Havtorn innehåller också en mängd antioxidanter. 

Havtorn är väldigt rika på Omega 3, 6, 7 och 9 varav två av dessa essentiella, som kroppen alltså inte kan bilda själv, utan som vi behöver få i oss via kosten. 

Havtorn innehåller b-vitaminer, som är fördelaktiga för nervsystemet och ämnesomsättningen. Vidare innehåller havtorn en stor mängd karotenoider och dessa omvandlas i kroppen till a-vitamin i den mängd som våra kroppar behöver. Notera att havtorn även innehåller ren vitamin A.

Havtorn innehåller också lykopen. Det är en kraftig antioxidant som bygger upp immunförsvaret. Sammanfattningsvis innehåller alltså havtorn rikliga mängder av:

  • Omega 3, 6, 7 och 9




  • Vitamin C




  • Vitamin B




  • Lykopen




  • Vitamin E




  • Vitamin A




  • Karotenoider

Är havtorn hälsosamt?

Tack vare det näringstäta innehållet anses havtorn av hälsoentusiaster vara mycket nyttigt.  Många tycker att de håller sig friska under vinterhalvåret, med hjälp av havtorn i någon form.  

Att havtorn innehåller alla dessa näringsämnen är fastställt, men hur bra kroppen tar till sig alla dessa näringsämnen behövs det ännu studier på, för att konkret fastställa. 


Det som kan konstateras är att havtorn är ett välanvänt och omtyckt bär av personer som vill bygga immunförsvaret och tillgodogöra sig av vitaminerna och omegafetterna i bären av olika anledningar. 

Vem kan ha nytta av havtorn?

Alla kan ha nytta av havtorn som immunförsvarsbyggande tillskott och för att få ett extra tillskott av vitamin C. Havtorn har en riklig mängd a-vitamin som gör att den också används för att bidra till en normal till ögonhälsa och en välmående hy.  

Omega 7 anses ha en välgörande effekt på kroppens slemhinnor och det finns ett flertal kosttillskott med fokus på detta. Det kan alltså vara värt att prova havtorn mot exempelvis torra och grusiga ögon eller problem med torra och sköra slemhinnor generellt. 

Hur använder jag havtorn för dess hälsofördelar?

Havtorn finns i många olika former. De finns köpa som tillskott, men det har blivit allt vanligare med rent pulver som kan köpas i påsar. Havtorn finns också som råsaft, vilket är utmärkt för den som klarar av den väldigt sura smaken. 

Att tänka på när du köper havtorn

De flesta havtornsprodukter som du köper idag är sannolikt tillverkade av kommersiellt odlad havtorn. Om de är vildplockade brukar det framgå och det brukar också märkas på prisbilden. 

Busken är tålig och i allmänhet behövs det inte mycket besprutning för att odlingen ska bli effektiv, men vill du vara helt säker på att produkten är giftfri, ska du köpa ett ekologiskt alternativ.  


Är du vegetarian eller vegan och vill ta havtorn i form av kapslar, bör du kontrollera huruvida tabletterna är tillverkade av gelatin eller cellulosa. Gelatin är en animalisk produkt som inte passar för veganer och vegetarianer. 

Biverkningar eller nackdelar

Havtorn har få biverkningar, men den som har födoämnesallergier och är känslig för frukt och bär, kan naturligtvis reagera på havtorn också. Havtorn sägs även kunna fungera som blodförtunnande och blodtryckssänkande och som alltid bör läkare först konsulterats innan man startar med ett nytt tillskott.

Nästa
Nästa

Den älskade ansiktsoljan - så många fördelar i så små droppar